Specialisaties
-
Algemene Kinesitherapie
Onder algemene kinesitherapie worden alledaagse aandoeningen verstaan, zowel ter hoogte van de spieren, de gewrichten en de wervelzuil. Eerst wordt er behandeld naargelang de aandoening, later kan er eventueel verder worden gegaan met oefeningen.
In deze categorie komen ook veel (ouderdoms-)ziekten aan bod, zoals parkinson, dementie, hart- en vaatproblemen, hersenbloedingen,heup- en knieprothesen,...
-
(Sport-) Revalidatie
Sporters hebben vaak specifieke blessures afhankelijk van de sport die ze uitoefenen. Dit kan gaan van lichte blessures (verrekking, distorsie,...) tot zware pathologieën (spierscheur, ruptuur kruisbanden,...). Deze worden eerst manueel behandeld om daarna de sporter te kunnen optrainen tot het gewenste niveau (competitieniveau, recreatief niveau).
-
Manuele Therapie
Elke manueel therapeutische behandeling wordt voorafgegaan door een vraaggesprek en een uitgebreid functieonderzoek. Daardoor zal de therapeut achterhalen of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort. Met provocatietesten en functietesten (gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen, coördinatietesten e.a.) kan hij/zij de plaats, de graad, de ernst en de oorzaak van klachten opsporen.
Tijdens de behandeling worden de gewrichten op een rustige, meestal pijnvrije, manier bewogen, binnen de normale bewegingsgrenzen van het gewricht (mobilisaties). De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms wordt deze behandeling aangevuld met gedoseerde impulstechnieken (het manipuleren).De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk
-
Manuele Lymfedrainage Vodder
Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Het kan gebeuren dat dit water uit balans is of met andere woorden dat er een probleem is met de aan- en afvoer en er zwelling of oedeem ontstaat. Het lymfevatenstelsel ondersteunt een bloedvatenstelsel om deze balans in evenwicht te houden. Het fungeert tevens als filter die afvalstoffen helpt verwijderen uit ons lichaam en bruikbare stoffen terug in de veneuze bloedsomloop brengt. Aldaar speelt het lymfevatenstelsel ook een uiterst belangrijke rol in ons immuniteitssysteem. Deze processen via het lichaamsvocht noemen we "de waterhuishouding".
Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.
De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.
De klachten die kunnen behandeld worden door middel van lymfedrainage lopen ver uit elkaar. De meest gekende klacht is natuurlijk zwelling, vb na een ongeval of een operatie. Maar verder worden ook verscheidene andere klachten hiermee behandeld : verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijnen , reuma , klachten aan het zenuwstelsel waaronder migraine, klachten als gevolg van stress (vb slapeloosheid,hoofdpijn), huidproblemen, bloedcirculatiestoornissen,...
-
Bekkenbodemtherapie/ Pre- en postnatale kine
Bekkenbodemrevalidatie verwijst naar een ganse problematiek in en rond de bekkenregio. Met als veelvoorkomende problemen: urineverlies, niet tijdig op het toilet geraken, bedplassen bij kinderen, moeilijkheden bij het ophouden van een windje/stoelgang, moeilijk plassen, moeilijkheden bij het maken van stoelgang, pijn bij seksuele betrekkingen, zakking van blaas/ baarmoeder,...
Pre- en postnatale kine behandelt alle veranderingen en problemen voor en na de zwangerschap. ( bekkeninstabiliteit, rugklachten,...) als ook een voorbereiding op de bevalling zelf. ( correcte perstechniek, ademhalingsoefeningen,.....)
-
Myofasciale Therapie/Dry Needling
Dry needling is het aanprikken van spieren die pijn veroorzaken door het foutief functioneren van deze spieren. In deze spieren ontwikkelen zich pijnpunten ( trigger points), die de oorzaak zijn van pijn. Al dan niet gecombineerd met uitstralingspijn.
De behandeling bestaat uit het aanprikken van deze pijnpunten gevolgd door warmte en stretching.
-
Ademhalingstherapie/ Autogene drainage
Autogene drainage is een vorm van ademhalingskinesitherapie waarbij de patiënt leert de eigen longen te draineren. Autogene drainage kan worden voorgeschreven bij infectieziekten zoals bronchitis, bronchiolitis, longontsteking, zowel chronisch als acuut, alsook bij aangeboren aandoeningen zoals mucoviscidose, primaire ciliare dyskinesie,enz. of aandoeningen van de longen ontstaan rond de geboorte (vb. bronchopulmonaire dysplasie bij prematuren, veelvuldig infecties bij pasgeborenen, ...). Deze autogene drainage wordt zowel bij volwassen als kinderen toegepast.
Verder zijn er ook nog de gevolgen van een verkeerde ademhaling voor onze gezondheid. Wie gestrest of gespannen is, ademt meestal oppervlakkig, hoog vanuit de borstkast. Bij een oppervlakkige en verkrampte ademhaling werkt ons organisme oneconomisch. Als dat van tijdelijke aard is, is het onschuldig. Aanhoudend oppervlakkig ademen daarentegen, kan functionele stoornissen veroorzaken. Hiervoor leren we de juiste ademhalingstechnieken terug aan, zodat de persoon zelf terug een normaal ademhalingspatroon verkrijgt.
-
Taping
Kinesiotaping is een tapemethode die destijds ontwikkeld is vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.
In onze praktijk worden twee types taping toegepast, zowel de 'klassieke' Kinesiotape (medical taping concept) als de Dynamic tape.